Köszöntjük az önkormányzat honlapján!
 

Kedves Látogató!
      Köszöntöm Önt abból az alkalomból, hogy a Berkenyei Német Nemzetiségi Önkormányzat által üzemeltetett honlapra látogatott. A nemzetiségi önkormányzat, és annak a munkáját segítő személyek az elmúlt években igen sok rendezvényt szerveztek. Szeretnénk ezeket majd bemutatni, de a nyilvánosságra hozatal előtt a szerzői jogokat tisztázni kell.
     A nemzetiségi önkormányzat a közelmúltban – pályázati segítséggel – több könyvet adott ki.  Elmondhatjuk, hogy ezek sikeres kiadványok voltak, hiszen a Berkenye története, és a  Berkenyei sváb szótár és múltidézés című könyvek első kiadásainak példányai elfogytak, és újra kellett nyomtatni.
     Van két olyan – szintén nemzetiségi – kiadvány amely kis példányszámban jelent meg, és már csak kevés embernél lehető fel. Az egyik a Málenkij Robottal kapcsolatos eseményt dolgozza fel berkenyei nézőpontból. A másik pedig a keresztekkel foglalkozik. Honlapunkon mindkét kiadvány teljes terjedelmében megtalálható. Nagy örömünkre szolgál, hogy a 300 éves évforduló kapcsán nemzetiségi kiadásban jelent meg Hausel Sándor könyve, amely főként a betelepítést követő 60 évet dolgozza fel levéltári kutatások alapján. A könyvből választ kaphatunk arra is, hogy elődeink német területről hogyan kerültek 1718-ban Berkenyére. A sváb szótárhoz kapcsolódóan CD is megjelent, amely megörökítette az autentikus berkenyei nyelvjárást. A hivatalban árusított kiadványokból és áraikról  külön ismertetőt  közlünk.
     Az egyik menüpont keretében a nemzetiségi önkormányzat jegyzőkönyvei is olvashatóak, videofelvételek is megnézhetőek. Közülük legfontosabbnak azt tartom amely 2018-as év búcsúján készült. Ekkor bemutatásra kerültek elődeink viseletei, ezzel megőriztük azokat az utókor számára.
A német nemzetiségi önkormányzat és jómagam azért tartottuk fontosnak a honlap létrehozását, hogy múltunkat, és a hagyományőrzés értékeit a modern technika segítségével is meg tudjuk őrizni, és be tudjuk mutatni.
      Mindezek megtekintéséhez  kellemes időtöltést kíván 
Árpásné Schlenk Judit és 
Berkenyei Német Nemzetiségi Önkormányzat.
.

.
Az új kemencében sült a kenyér, amit Szent István napján szentelés után kóstolhattunk meg

További képek Képtár rovatunkban »

300 éves évforduló egyik kiemelt eseménye az új templomlépcső felszentelése

További képek Képtár rovatunkban »

A RétságNet kistérségi hírportál tudósítása
az új lépcső szenteléséről és a kapcsolódó eseményekről »
A Magyar Kurír Katolikus Hírportál beszámolója az ünnepi alkalomrül »
Tudósítás a Váci Egyházmegye honlapján »
 

A közelmúltban jelent meg két impozáns kiállítású, szines képanaggal gazdagon illusztrált kötet
a nemzetiségi önkormányzat kiadói közreműködésével.
Gill Józsefné: Sváb szótár és múltidézés - hangos CD melléklettel is
Hausel Sándor: Berkenye története a bevándorlástól az első templom megépítéséig
Képek az eseményről Képtár rovatunkban »
A könyvbemutatóról készült film Videotárunkban »
A kötetek megvásárolhatók Berkenyén az Önkormányzati Hivatalban, illetve rendezvények alkalmával.

A RétságNet kistérségi hírportál tudósítása a könyvbemutatóról »